ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling)
Stichtingen AED Dukenburg en HartslagNijmegen zijn algemeen nut beogende instellingen (ANBI). Dat betekent dat wij door de Nederlandse staat erkend zijn als stichtingen die zich inzetten voor het algemeen nut. Om als ANBI erkend te kunnen worden moeten we aan een aantal voorwaarden voldoen, waaronder een publicatieplicht en eisen aan onze boekhouding.
Waarom is die status belangrijk?
Een ANBI-status geeft aan dat er door de Nederlandse staat goed gekeken is naar een stichting. De belastingdienst heeft ons grondig doorgelicht en zich ervan verzekerd dat 90% van onze gelden ook daadwerkelijk voor het algemeen nut worden ingezet. De overheid vindt ANBI’s nuttig voor de samenleving en helpt ze een extra handje.
Voor de donateurs/gulle gevers betekent de ANBI-status van Stichtingen dat:
- U weet dat u met een betrouwbare stichting te maken heeft.
- Als u geld aan ons geeft, kunt u daarvoor belastingvoordeel krijgen.
Belastingvoordeel? Hoe werkt dat?
Kort gezegd mag u een gift aan de stichting aftrekken van uw inkomstenbelasting. Voor bedrijven geldt iets soortgelijks: die mogen een gift aan een ANBI aftrekken van hun winst. Voor eenmalige giften geldt er een drempel: die is 60 euro of 1% van uw drempelinkomen, net wat hoger is. Als uw drempelinkomen bijvoorbeeld 18.000 euro is, dan mag u alles dat u meer dan 180 euro geeft aftrekken van de inkomstenbelasting. Er geldt ook een maximum, 10% van het drempelinkomen. In het voorbeeld is dat dus 1.800 euro. De belastingdienst kan daar meer over vertellen. Bedrijven mogen giften aan een ANBI (en dus aan ons) volledig van de winst (d.w.z. vennootschapsbelasting) aftrekken. Er is dus geen drempelbedrag en ook geen maximum.
Hoe weet men zeker dat jullie een ANBI zijn?
De Stichting AED Dukenburg is opgenomen in het centraal register. Via de site van de belastingdienst kunt u dat inzien.
Het activiteitenverslag over 2023
Mei 2023 bestond de Stichting AED Dukenburg 10 jaar. Er is een boekje gemaakt dat in mei aan wethouder Jean Paul Broeren is overhandigd.
In de eerste maanden van 2023 heeft de stichting AED Dukenburg tien herhaal- cursusavonden georganiseerd. Zeven in de Meiboom in Meijhorst, drie in sportclub SCE Lindenholt.
Na de zomer zijn er vervolgens acht basiscursusavonden geweest. Vijf in de Meiboom in Meijhorst drie in sportclub SCE Lindenholt.
Met de plaatsing van een AED in de Keizer Karel toren aan het Spijkerhofplein zijn er eind 2023 63 AED’s in beheer en onderhoud bij de stichting AED Dukenburg.
In Dukenburg en Lindenholt zijn van de eigen apparaten in 2023 acht AED’s vernieuwd en van gemeentelijk eigendom drie AED’s in verband met de leeftijd van de apparaten.
Daarnast zijn tientallen buitenkasten zijn geheel of gedeeltelijk vernieuwd vanwege groot onderhoud of, helaas ook, molest.
In de openbare ruimte zijn in Dukenburg en Lindenholt veel zwart/witte aanwijsstickers vervangen.
De gegevens van de Stichting: